Hobrologo

08.08.2018 12:39

Bliv klogere på lørdagens modstander Hobro, der først i 2005 stiftede bekendtskab med de danske divisioner.

Historien:
For ti år siden var der ikke mange i Danmark, der forbandt Hobro med fodbold. Hobro var den by, Tom Kristensen kom fra, men ellers var det ikke ligefrem sport, man forbandt byen der har lidt mere end 12.000 indbyggere med.

Det blev der dog ændret på, da den nordjyske klub i 2013/14-sæsonen blev nummer to i 1. division og sikrede sig en billet til det fineste danske fodboldselskab, Superligaen. Siden da har Hobro kun i 2016/17-sæsonen været retur i 1. division, og klubben er i gang med sin fjerde sæson i landets bedste række.

Den fodboldmæssige optur blev startet i 1999, da deres ynglingemandskab vandt 1. division – ellers var det ikke meget elitefodbold, der havde været i Hobro. Således var et af de tidligere nævneværdige historiske øjeblikke, da klubben i 1961 nåede frem til ottendedelsfinalen i pokalturneringen, hvor de tabte med hele 1-11 til B1909.

Men tilbage til ynglingemandskabet fra 1999, for på det hold var der flere spillere, som har haft – og stadig har en meget vigtig rolle i Hobro IK. Blandt andet var brødrene Mads og Lars Justesen begge på holdet, ligesom et andet brødrepar Peter og Martin Thomsen også var med til at vinde ynglingedivisionen.

Mads Justesen og Martin Thomsen har begge spillet for Hobro i Superligaen, hvor Mads Justesen har spillet 70 kampe, mens Martin Thomsen nåede en enkelt sæson for Hobro. Lars Justesen var assistenttræner for klubben, da de i 2013/14 sikrede sig oprykning – han er i dag talentchef.

Da holdet i 2005 sikrede sig oprykning til 2. division, var den nuværende salgschef, Rasmus Ingeman og ikke mindst sportschefen, Jens Hammer Sørensen også en del af det mandskab, der har skabt fundamentet, for den plads Hobro har i dansk fodbold den dag i dag.

I 2010 var det tid til en ny oprykning for hobrogenserne, da de slog B93 med samlet 5-1 i playoffkampene til 1. division. Her fulgte igen fire år, inden de atter kunne juble over en oprykning – denne gang til landets bedste række.

I første sæson i Superligaen var hele fodbolddanmark imponerende over Hobro, hvor spillerne arbejdede ved siden af fodboldkarrieren, og de fik at mange tilnavnet landmændene – blandt andet fordi førnævnte Mads Justesen ved siden af fodboldkarrieren passede sit eget landbrug i klubben der ikke var professionel, da den sikrede sig en plads i Superligaen.

Stadion:
Der var ikke meget, der mindede om et traditionelt fodboldstadion med tribuner, som vi kender det i dag i Hobro, da der blev spillet divisionsbold. Det har de dog fået ændret, på det stadion, som siden 2011 har båret navnet DS Arena.

Den nyeste tribune stod klar i slutningen af 2015, og der er nu plads til 10.700 tilskuere på DS Arena, hvoraf 3.050 af dem er overdækkede siddepladser.

Kampen fra et OB-perspektiv:
Hobro-truppen indeholder et par tidligere OB-spillere, som begge er kommet til klubben i løbet af sommerens transfervindue. Alexander Molberg skrev kontrakt med Hobro efter endt lejeophold i Cagliari fra vores akademi af. Han er en central forsvarsspiller, der inden han som U13-spiller skiftede til OB, spillede for vores samarbejdsklub Morud IF.

Derudover har Hobro forstærket truppen med en angriber, der har en stor plads i mange stribedes hjerter. Fra 2007-2009 og igen fra 2011 til 2012 var den senegalesiske angriber, Djiby Fall, OB’er. Han spillede 41 superligakampe, hvor han scorede tyve mål for OB, derudover er det også blevet til flere kampe i Europa for Djiby Fall, så det samlet set løber op i 55 kampe og 28 mål i den stribede trøje for Djiby Fall, som tilmed har spillet to landskampe for Senegal.

Vi har ingen tidligere Hobro-spillere i truppen. Til gengæld er vores forsvarsspiller, Jacob Barrett Laursen, fra den lille by Arden, som ligger små tyve kilometer fra Hobro.

Derudover har vores cheftræner Jakob Michelsen tidligere været træner i Hobro. Det var han fra 2011-2012, inden han skiftede Danmark ud med et landstrænerjob i Tanzania. På akademiet har en enkelt OB-træner, U15-assistenten Mathias Kirk, også en fortid i Hobro. Han spillede blandt andet for klubben i 2011/12, hvor Jakob Michelsen var træner. Endelig mødte vores U13-drenge Hobro IK på dette års sommertræningslejr i Vildbjerg, hvor OB vandt med 19-0.

Tre profiler:
Jonas Brix-Damborg kom til Hobro fra Randers tilbage i 2011. Han har rundet de 32 år, så han er en af de erfarne kræfter på Allan Kuhns mandskab. Således er Jonas Brix-Damborg et af de sikreste navne på holdkortet hos Hobro, hvor han også bærer anførerbindet. Han fylder meget på den defensive midtbane for Hobro, som han har spillet 213 kampe for.

Edgar Babayan kom ligesom Jonas Brix-Damborg til Hobro fra Randers. I januar 2017 blev han lejet ud til Hobro, inden Hobro til juli vekslede den aftale til en fast kontrakt. Babayan er en dansk/armensk kantspiller, der er dygtig teknisk, og når han rammer sin gode dage, er han en rigtig dygtig individualist. Indtil videre er det for Babayan blevet til 49 kampe, seks mål og seks assist. I denne sæson har han spillet fuld tid, og i seneste runde scorede han det første og lagde op til det andet, da Hobro spillede 2-2 i Horsens.

Pål Alexander Kirkevold blev i sidste sæson topscorer i Superligaen. Hobro hentede den nu 27-årige angriber i norske Sandefjord tilbage i august 2015. I første omgang var han ikke en stor profil for Hobro, men de kunne se noget uforløst potentiale i den venstrebenede angriber. Fra 31. marts og frem til 31 december i år 2016 var han således lejet ud til Sarpsborg i Tippeligaen. Her blev det til 33 kampe og 8 mål, inden han vendte tilbage til Hobro, hvor han i de 40 kampe siden returen fra Sarpsborg har scoret 25 mål. Langt størstedelen af målene er blevet sat ind med et godt aftræk med venstrebenet.

Nuværende sæson:
Ligesom OB har Hobro fået en sløj start på den igangværende Superligasæson. Her er facit ligeledes fire kampe og blot et enkelt point. Det fik de i den seneste kamp, hvor det blev 2-2 på udebane mod Horsens. I premieren tabte Hobro med 3-1 til superligaoprykkerne fra Vejle Boldklub, og derimellem tabte de på hjemmebane med 3-0 til FCK og 2-1 til Brøndby.

Indbyrdes kampe:
Otte gange har vi stået overfor Hobro i Superligaen. Her er det blevet til fire stribede sejre, to sejre til Hobro og to uafgjorte kampe. Der er blevet spillet tre kampe i Hobro; her har vi en enkelt sejr, mens det to gange er endt uden vinder.

I sidste sæson havde vi to kampe mod hinanden. I Hobro endte det 1-1 efter scoringer fra Pål Alexander Kirkevold og Jacob Barrett Laursen. Lidt senere på sæsonen slog vi så Hobro med 3-0 hjemme i Odense. Her tegnede Jóan Simun Edmundsson, Anders K. Jacobsen og Rasmus Festersen for de tre OB-scoringer.