FCK-logo

02.08.2018 09:43

Søndag klokken 16:00 tager vi imod FCK, og her kan du bliver klogere på vores kommende modstander.

Historien:
FCK er et relativt nyt kapitel i danske fodboldhistorie, men klubben er bestemt ikke uden betydning, selvom den først blev stiftet i 1992. Inden da var der også fodbold i hovedstaden, og FCK er en fusion mellem de to gamle klubber, KB og B1903. Det blev en mulighed med fusionen, fordi KB ikke tjente nok penge til at have hjemmebane i Idrætsparken, og B1903 var utilfredse med deres gamle stadion. Derfor var der i slut 80’erne forhandlinger om at lave et nyt københavnsk storhold, og oprindeligt var Frem, Lyngby og Fremad Amager også med i drøftelserne til det, der i dag er FCK.

Klubben har siden stiftelsen været en del af landets bedste fodboldrække, som i daglig tale kaldes Superligaen. Frem til år 2000 blev det til et enkelt mesterskab i Superligaen, men derudover var det ikke imponerende resultater, der blev leveret af de storsatsende københavnere. Siden mesterskabet i 2001 har de dog været en fast del af toppen af danske fodbold, og siden sæsonen 2000/2001, hvor de vandt guldet – vandt de medaljer i alle de efterfølgende år frem til sidste sæson, hvor de så måtte tage til takke med en fjerdeplads.

Den store optur for FCK kom, efter Flemming Østergaard ”Don Ø” blev direktør for fusionen. Han havde tidligere været i Lyngby Boldklub, men også tidligere været administrerende direktør for Kinnarps A/S, som fra start af havde været sponsor i netop FCK. Under Flemming Østergaard blev klubben børsnoteret som en del af PARKEN Sport og Entertainment A/S. Udover fodbold har FCK andre forskellige forretningsområder – blandt andet Lalandia samt Fitness.dk, og de har tidligere haft håndboldhold i både herre- og dameligaen.

I europæisk sammenhæng har de flere gange præsteret glimrende, og i 2010/11 kom de frem til 1/8-finalen i Champions League, hvor de måtte se sig slået af Chelsea FC. Igen i denne sæson har de mulighed for at komme i europæisk gruppespil – det er dog kun i Europa League, hvor de fortsat er med i kvalifikationen frem mod Gruppespillet.

Stadion:
FCK holder hjemme i Telia Parken, som også er hjemmebane for det danske fodboldlandshold, når der spilles kvalifikationskampe frem mod slutrunderne. Der er 38.065 tilskuerpladser i Parken, og der er et skydetag, som kan gøre banen overdækket – eksempelvis i tilfælde af ekstremt regnvejr - eller til koncerter, som Telia Parken også bliver benyttet til.

Kampen fra et OB-perspektiv:
I FCK-truppen er der to spillere med en fortid i OB, og de er begge skiftet fra OB til FCK. Bashkim Kadrii skiftede fra OB til FCK i juli 2014 efter fire år i OB-trøjen. Den anden er en spiller, der har været igennem vores talentarbejde, siden han skiftede til os fra Middelfart. I sommeren 2016 skiftede Rasmus Falk så den stribede trøje ud med den helt hvide i hovedstaden, hvor han ligesom i OB har præsteret på et højt niveau og vist, at han er en profil i Superligaen.

I vores trup er der ingen tidligere FCK-spillere, og trænerstaben har heller ikke folk, der har en fortid i FCK.

Tre profiler:
Zeca
er en 29-årig græsk midtbanespiller, der for et år siden skiftede fra Panathinaikos. Han spiller i FCK på den centrale midtbane, hvor han er en dygtig to-vejs-midtbanespiller, som både kan gøre en forskel i det defensive og offensive spil. I slutningen af juli blev det tilmed offentliggjort, at han i denne sæson har overtaget anførerbindet fra William Kvist. Han har inden torsdagens kamp i Europa League spillet 38 kampe for FCK, hvor det er blevet til to scoringer.

Dame N’Doye er netop hjemvendt til FCK, efter han senest spillede i tyrkisk fodbold. I FCK-historien er han en klublegende, og efter hans hattrick mod AaB i sidste runde af Superligaen er han nu den mest scorende FCK-spiller i historien. Han er fysisk stærk, og er god med låget. Derfor vil meget af FCK’s spil sandsynligvis være indlæg efter den 33-årige senegalesiske angriber.

Viktor Fischer blev som 17-årig solgt fra FC Midtjyllands akademi til Ajax Amsterdam. Her var han i en håndfuld år, inden han på halvandet år nåede at spille for både Middlesbrough, Mainz og FCK. Hans teknik er på et højt niveau, og hvis det ikke fungerer med indlægsspillet til N’Doye har FCK et ekstra våben i de snævre driblinger fra deres kreative spillere i form af Skov, Falk, Thomsen og Fischer. I 26 FCK-kampe har Fischer scoret 11 mål, så han er naturligvis en spiller, der skal holdes ekstra godt øje med.

Nuværende sæson:
Efter en sløj start på sæsonen hvor FCK tabte med 2-1 på hjemmebane mod Hobro IK har de fået rettet op, og de er på rette vej. Efter Horsens-kampen gik de noget hakkende videre mod finske KuPS i Europa League, men siden har de ikke set sig tilbage. 3-0 ude mod Hobro, 2-0 ude mod islandske Stjarnan i Europa League og senest en storsejr på 4-0 over AaB på hjemmebane. Det placerer dem på en andenplads i Superligaen, hvor de er ét point efter deres evige rivaler, Brøndby IF.

Indbyrdes kampe:
Siden stiftelsen i 1992 har OB og FCK mødt hinanden 76 gange i Superliga-regi, og vi må erkende, at det er FCK, der har det historiske overtag. Det er dog særligt, når kampene spilles i København, at FCK plejer at vinde. Der har vi kun vundet fire ud af 37 kampe, til gengæld er det noget mere jævnbyrdigt, når FCK gæster Odense. 14 OB-sejre, otte uafgjorte og 17 sejre til FCK er facit, så det kunne godt tyde på, at OB kan byde FCK op til en tæt kamp søndag eftermiddag.

Ser man isoleret på de fem seneste kampe i Odense, så er det os, der har overtaget med tre sejre mod FCK’s to. I øvrigt er syv af de ti seneste indbyrdes kampe endte med sejre på 1-0, og ingen af de ti seneste er endt uafgjort.