Mads Egmose — 28.01.2018 20:51
OB sender i samarbejde med Tommy Møller Nielsen to store containere med tøj til fattige børn i Accra
”Det er så rørende at stå med en fireårig lille gadedreng fra Ghana, give ham en slidt og gammel fodboldtrøje, der er tre numre for store, og så se den enorme glæde, han får i øjnene. Det giver så meget glæde inde i én. Den følelse – man får – det er helt vildt” – sådan udtrykker Tommy Møller Nielsen det om det velgørenhedsprojekt, som han gennem de seneste år har kørt i samarbejde med OB samt flere kære og tætte venner fra både Danmark og Ghana. Tommy Møller Nielsen, der er søn af OB-legenden, Richard Møller Nielsen, startede i 2012 og i samarbejde med sin far et velgørenhedsprojekt rettet mod de fattige gadebørn i Ghana. Dette projekt, som Odense Boldklub i flere gange omgange har været en tæt del af, har siden 2012 sørget for en masse fodboldtøj og -udstyr til de fattige gadebørn i hovedstaden, Accra. I 2015, da OB skiftede trøjesponsor fra Puma til Hummel, bidrog Odense Boldklub med to store containere af fodboldtøj til Tommy Møller Nielsens Ghana-projekt. Om projektet og samarbejdet med Odense Boldklub udtrykker Tommy det:
- Projektet går ud på, at vi gennem de seneste år har indsamlet en masse fodboldtøj og tilhørende udstyr rundt i Danmark. I denne forbindelse har OB været en enorm hjælp og helt fantastiske, idet de i to omgange har fyldt to store containere med brugt fodboldtøj og -udstyr. Gennem den seneste tid har vi sendt i alt fire store containere med fodboldtøj til Ghana, hvoraf OB altså har hjulpet med hele to af dem.
Tommy var i december nede at besøge gadebørnene, fodboldklubberne og skolerne i Accra sammen med sin ven og nuværende projektkompagnon, Mads Bartram, der spillede hele sin ungdom i OB, før han røg til Hamburger SV. Bartram, der den dag i dag er professionel fodboldagent, har gennem de seneste år hjulpet Tommy med at indsamle tøj rundt i Danmark. Både Tommy og Bartram gør det begge klart, hvor vild en oplevelse det er at have sådan et velgørenhedsprojekt, og hvor rørende det tilmed var at være nede at besøge børnene fornyelig. Bartram udtrykker:
- Det var en sindssyg oplevelse at være dernede. Nu har vi gennem nogle år samlet tøj sammen til de skoler og fodboldklubber i Ghana, hvor det er gadebørnene, der bliver trukket ind. Det var virkelig rørende at opleve. De små børn var glade, og de sang. Det var så voldsom en oplevelse, at tårerne begyndte at trille ned af min kind, da vi satte os ud i bilen og kørte væk fra skolerne.
Bartram fortsætter:
- De små børn dernede ved jo ikke så meget. Når vi kommer hjem til Danmark, så brokker vi os over, at der ikke er noget net på vores telefon. Dernede er de små børn glade, bare de kan få lov til at synge sammen. Vi knipser med fingrene, og så griner de af det. De var så glade for, at vi var der. De var så glade for det tøj, vi havde indsamlet til dem. Det får virkelig én til at tænke over, hvad der betyder noget her i livet. Det er virkelig et wake up-call.
Tommy tilslutter sig udsagnet fra sin gode ven og kollega, Mads Bartram, med følgende beskrivelse:
- Det, man skal tænke på, er, at man på gaden i Accra mødes af et utal af små børn i bare tæer og uden nogle forældre. Der skal man nogen gange tænke, at det er godt, de ikke ved, hvad der foregår. De ærgrer sig ikke over, at de ikke har en PlayStation eller et par nye cowboybukser til 2200 kr.
Tommy Møller Nielsen, hvis velgørenhedsprojekt nu har kørt i seks år, gør det klart, at grunden til, at projektet i første omgang kom op at stå og den dag i dag tilmed fungerer så godt, skal findes i de mange godvillige mennesker, som gennem de seneste år har lagt masser af frivillig energi og tid i det.
- Projektet har hele tiden levet af den energi og den tid, som folk frivilligt har lagt i det gennem årene. Praktisk set har OB stået for selve pakningen af tøjet. Der er nogle gode mennesker i OB, som virkelig har lagt meget energi og hjerte i det. Steffen ”Fifi” Nielsen og Thomas ”Johs” Johansen har glædeligt udført en masse arbejde i form af selve pakningen af alt tøjet. Dertil har Mads Bartram kørt land og rige rundt i en varebil for at hente det og samle det. Selve leveringen af tøjet til skolerne og fodboldklubberne i Ghana har Vølling Maskinfabrik og direktør, Kent Christensen, stået for i samarbejde med min gode ven, Robert, der er bosiddende i Accra. Vølling Maskinfabrik har en afdeling i Accra, så det var oplagt at udnytte denne mulighed i forhold til levering. Det har været et stort arbejde, men det er til gengæld det hele værd.
For både Tommy og Bartram gælder det, at de ønsker, at projektet skal vare ved. Begge slår de det fast, hvor stor en forskel det gør for børnene i Accra ’bare’ at få noget aflagt fodboldtøj. Her går man ikke op i, hvilket tøjmærke der er tale om. Her handler det om overhovedet at have tøj. Hvis man har midlerne til at hjælpe til, så bør man gøre det, slår Tommy det til sidst fast.
- Som vi siger i Ghana: Vi har ikke så meget, men vi er altid i godt humør alligevel. Det tøj, vi har sendt derned i samarbejde med blandt andet OB, har gjort en kæmpe forskel. OB har været helt sensationelle til at hjælpe. Hvis man har mulighederne for at kunne hjælpe til, så mener jeg, at man bør gøre det.