Lars HøghNY

09.12.2021 06:50

Lars Høgh er en legende i OB’s historie. En af de allerstørste, der nogensinde har trukket OB-trøjen over hovedet, og et ikon for rigtig, rigtig mange både fodboldfans og fynboer. Det er derfor med stor sorg, at vi i Odense Boldklub har modtaget meldingen om, at Lars Høgh er død, 62 år gammel, efter længere tids sygdom.

Lars Høgh er kendt som Mr. OB. Ikke kun på grund af sine 817 førsteholdskampe i målet for OB. Han er det i endnu højere grad på grund af sit positive sind og ukrukkede væsen. Høghen var yderst vellidt af alle i og omkring OB, men også af fynboer og danskere i hele landet. Han var ’en af vor egne’, hvilket blev tydeligt, da 15.233 tilskuere 28. august 2000 troppede op til hans afskedskamp. At Lars Høgh betød rigtig meget for rigtig mange, er flere gange blevet understreget i forbindelse med hans kræftsygdom, hvor tilskuerne på flere af landets fodboldstadions har sendt hjertevarme hilsner til Lars Høgh.

Lars Høgh debuterede for OB søndag 18. september 1977 mod AGF i Aarhus Idrætspark. Den normale førstemålmand Erik Bertelsen havde brækket benet, og dermed fik den dengang 18-årige tømrerlærling sin første kamp for OB.

OB vandt 4-1 og blev senere samme efterår danske mestre for første gang i klubbens historie. Og Lars Høgh var siden en sikker sidste skanse for de stribede, indtil han 23 år og 816 førsteholdskampe senere takkede af mod Vejle i Nørreskoven søndag 28. maj 2000.

Mange af kampene gav point takket være Lars Høghs fabelagtige redninger, og han blev kendt som lidt af en mur mellem stængerne – på samme måde, som Høghen var en mester i at redde straffespark. Derfor blev der også i 2019 rejst en mur ude foran Odense Stadion, som blev døbt ’Høghens mur’ som en hyldest til Lars Høgh.

Den legendariske målmand nåede at spille 817 klubkampe for OB. Det er klubrekord i OB, men Lars Høgh er også den spiller nogensinde i dansk fodbold, der har spillet flest kampe for den samme klub – og det er svært at se, at den rekord nogensinde vil blive slået. Sammen med det rekordstore antal af kampe, nåede Lars Høgh også at vinde tre danske mesterskaber (1977, 1982 og 1989) og tre pokaltitler (1983, 1991 og 1993) med OB. Fire gange blev han kåret som årets målmand i Danmark, og han nåede at spille otte landskampe – blandt andet mod Vesttyskland og Spanien under VM i Mexico i 1986 og to kampe, da Danmark i 1995 vandt turneringen King Fahd Cup.

Højdepunktet i Lars Høghs karriere var uden tvivl Miraklet i Madrid, da OB en decemberaften i 1994 sendte mægtige Real Madrid ud af UEFA Cuppen med en 2-0-sejr på Santiago Bernabeu. Lars Høgh stod en pragtkamp og han var efter sigende den sidste mand, der forlod omklædningsrummet efter triumfen. Så meget nød han øjeblikket.

Lars Høghs loyalitet til OB fortsatte efter, at han havde lagt handskerne på hylden. Således fortsatte han i en årrække som sportsdirektør i klubben, hvor han også i mange år fungerede som målmandstræner. Tjansen som målmandstræner nåede Lars Høgh også at have i flere andre Superligaklubber og på det danske fodboldlandshold, hvor han så sent som i sommer forlængede sin aftale som træner for Kasper Schmeichel og de andre landsholdsmålmænd.

Lars Høgh havde et fantastisk positivt sind, og selv i modgangen havde han en positiv indstilling til livet. Det mod og den optimistiske livsvilje, som Lars Høgh har vist, siden han for tre år siden fik konstateret kræft i bugspytkirtlen, er helt enestående. Samtidig var han med sin åbenhed og ærlighed en kæmpemæssig inspiration for mange danskere med alvorlig sygdom inde på livet. Blandt andet fortalte Lars Høgh hele Danmark om sin sygdom i et interview i ”Go’ aften Danmark” umiddelbart efter sin vellykkede operation på Rigshospitalet.

Sammen med sangeren Michael Falch og koncertarrangøren Hans Thomsen tog Lars Høgh også initiativ til at arrangere NU Festival. Festivalen, som donerede sit overskud til kræftforskning, var en hyldest til livsglæden og blev med stor succes afholdt for første gang i september i år.

At Lars Høgh var elsket af alle, blev understreget, da han i starten af året blev kåret som ’Årets Fynbo 2020’ af Fyens Stiftstidende. Lars Høgh skal have prisen, fordi Lars er Lars, et meget generøst menneske, et positivt menneske, som sætter sit aftryk på den verden, han er en del af, veludviklet humør, evnen til at begejstre og gøre ting for andre, være inkluderende med åbenhed, fællesskab og tolerance, stå ved sig selv, og med en smuk syngende accent understregende og stolt af at komme fra Fyn, var nogle af de smukke ord, der ved den lejlighed blev hæftet på Lars Høgh.

I december blev han desuden optaget i Fodboldens Hall of Fame, hvor Michael Laudrup i den forbindelse blandt andet sagde; Det er for sine meritter på banen, han nu optages i Fodboldens Hall of Fame. Det glæder mig. Lars er et stort menneske.

Vi istemmer. Alle i og omkring OB værdsætter og hylder den indsats, Lars Høgh har gjort for klubben, og den betydning, han har haft for fodbolden på Fyn. Det vil vi markere ved at mindes Lars Høgh ved hjemmekampen mod Randers FC på søndag kl. 19.30.

Lars Høgh efterlader sig hustruen Tine, børnene Josefine og Jonas og børnebørnene Poul, Ellen og Molly.

Æret være hans minde.