_DSC8323 copy kopier

02.12.2022 13:09

I går blev der sat punktum for en spændende efterårssæson med både op- og nedture, og vi har derfor sat Andreas Alm stævne til en snak om efterårssæsonen.

Andreas Alm har snart været stribet cheftræner i halvandet år, men selvom man går op og ned ad hinanden på daglig basis, så er han alligevel en mand, der kan blive ved med at overraske. Det skete også, at da vi spurgte ham, hvad trænerteamet var stolte af i den netop overståede halvsæson.

- Vi er særligt stolte over at være trænere i OB. Sådan er det. Det er let at glemme i dagligdagen, men det synes jeg, at vi er. Der findes en stor stolthed. Det er ikke sådan, at du hvert sekund tænker på, at du spiller og arbejder for klubben, men når du gør ting sammen, og du får klublogoet på brystet, så er det det, vi gør, og det synes jeg er fedt, siger Andreas Alm.

Som cheftræner for Odenses superligahold har Andreas også bemærket klubbens betydning for byen, og derfor sætter han også pris på sammenhængskraften, han hver dag mærker i byen.

- Jeg har taget letbanen til stadion et par gange, og det er en god følelse at se den blanding af mennesker, som tager på stadion. På kampdagen er det let at se en kobling mellem klub og by, når der er så mange, som tager på stadion, men der er mange små ting, som betyder noget for koblingen. Det betyder noget, at letbanen er på plads, for der er et stop ved stadion. Det betyder også noget, at vi har spillere fra akademiet, som spiller. Dem som tager letbanen, bilen eller cyklen til stadion, de ved, hvem de er, og de har måske gået på samme skole eller spillet i samme klub, da de var unge. Så en kombination af alt det plus de internationale spillere, som vi har, samles i fællesskab under OB-emblemet, siger Andreas.

Fans var med til at vende en dårlig sæsonstart

I løbet af sæsonen har spillerne mange gange bemærket og rost den flotte opbakning fra tribunerne, og Andreas Alm har også selv oplevet en flot udvikling.

- Fra starten af sidste sæson synes jeg, at der var en glød på tribunerne. Vi havde ikke gode resultater i alle kampe, men jeg synes, at der var en glød. Nu har gløden også spredt sig, så der er flere, som kommer, så nogle gange føles det, som om der kommer en del fans, fordi det er et event, hvor der kommer mange mennesker, mens nogle kommer, fordi de er hardcore fodboldfans, og andre kommer, fordi de bare elsker OB. Så der er et mix af mange forskellige fans, som kommer til stadion og har en god oplevelse; uanset hvilken anledning der ligger bag deres tur til stadion.

Fansenes opbakning betyder nemlig meget for truppen, og spørger man Andreas, så var det også supporterne, som var med til at vende den dårlige start på sæsonen.

- Det var et tydeligt eksempel før Horsens-kampen, hvor supporterne kom på stadion, da vi havde åben træning, og der var en fan nede på banen for at tale til os. Det er svært at sige, om det var en afgørende ting, men det var i hvert fald noget, som viste, at vi gør tingene sammen. Uanset resultaterne så har den kommercielle afdeling sammen med mange andre bygget nogle ting, som gør, at publikum kommer på stadion, og det synes jeg også, er fedt at se.

Dårlig sæsonstart

Som cheftræner i OB er Andreas Alms største fokus dog på spillet på banen, og selvom vi sluttede efteråret flot af, så startede vi ikke, som alle havde håbet.

- Ser man fra kamp 1 til kamp 17, så er det jo et mix af gode og dårlige præstationer; både offensivt og defensivt. For os ligger de dårligere præstationer tidligt, altså fra kamp et til fem, men vi har også præstationer, som vi ikke er så glade for - både offensivt og defensivt - senere, men der har vi altid fået et resultat, som har givet os point.

- Jeg syntes, at vi vendte mange ting efter Brøndby-kampen, både mentalt og alt andet, fordi spillerne i perioden frem til kampen leverede et godt stykke arbejde for at vende skuden, og det, synes jeg, lykkedes. Så vandt vi over Horsens, men tabte til Viborg, men så fortsatte vi. At vi lykkedes med at vende skuden, var ikke, fordi vi var heldige, jeg synes virkeligt, at det var tydeligt, at spillerne arbejdede hårdt i modgang for at skabe et resultat.

Selvom der er stor forskel på pointsnittet i de første kampe og de sidste kampe, så synes Andreas ikke, at det har kunnet mærkes på spillerne i den daglige træning.

- På den ene side har det været lidt af en rutsjebanetur, fordi vi startede med få point, men på den anden side, så har vi været ret stabile. Under den periode, som Fyens Stiftstidende kaldte en krise, udviste vi en mental stabilitet. Der kunne godt være mange følelser med, men når vi kom tilbage efter en kamp og trænede, så havde vi alle fokus på det, vi skulle: at forberede os mod den næste modstander. Så det har ikke været så svingende i mentaliteten i træningsugen, som resultaterne var under sæsonen.

- Det er nemt at se en positiv udvikling, når man kigger på pointene, men den fysiske del er en vældig stor del af udviklingen. Vi havde fem spillere fra Pokalfinalen ude ved sæsonstart, mens Frøkjær, Sander og Bashkim, der startede i sæsonen, ikke var på 100%, og når flere og flere spillere kom tættere på deres maksimale fysiske niveau, kan du også finde et større potentiale i det taktiske, så jeg synes, at det har rykket os på mange måder. December bliver derfor også vigtig for spillerne, så de kan fortsætte med at have et godt fysisk niveau.

Forberedelserne til slutspurten er allerede i gang

Spillerne er nu gået på vinterpause, og selvom der går en måned, før holdet samles igen, så er forberedelser til forårssæsonen allerede i fuld gang.

- Det er klart, at når vi er nummer fem ved vinterpausen, så føler vi, at der er en stor chance for at få en plads i top seks, men det er tæt, og når vi ser på programmet, så venter både FC Nordsjælland og FCK på udebane. Så vi forbereder os for at kunne spille top seks i foråret, og hvis det lykkes, så findes der store muligheder.

- Hvis det ikke lykkes, så skal vi til gengæld sikre, at vi også er et superligahold i den kommende sæson. Hvis man havner i Kvalifikationsspillet, skal man først og fremmest sikre sig en plads i Superligaen, og derefter kan man se på at udvikle spillet til næste sæson eller jagte en syvendeplads i tabellen, og det er sådan, det ser ud.

Spillerne er nu gået på vinterpause, men truppen vender tilbage til Ådalen onsdag den 4. januar, hvor Andreas Alm håber på at starte træningen op ved at spille 11 mod 11.