_DSC3966 kopier

06.02.2023 14:44

Transfervinduet er lukket, og fodbolddirektør Björn Wesström er rejst til træningslejren i Bangkok, så vi har sat ham stævne til en snak om forventningerne til forårssæsonen.

Mens spillertruppen tirsdag rejste til Bangkok, blev Björn Wesström i Danmark og færdiggjorde transfervinduet, og vi har derfor taget en snak med ham om perioden, der netop er overstået.

Siden vinterpausen har spillerne nu været tilbage på træningsbanen i lidt over en måned. Hvordan har du oplevet træningen?

- Vi rykker vores fysik i den retning, vi ønsker, og vi har øvet meget struktur i vores angrebsspil. I forhold til sæsonstarten i sommer er det også glædeligt, at vi denne gang har en stort set skadesfri trup, hvilket betyder, at vi kan fokusere på udvikling. 

- Samtidigt har træningskampene vist, at konkurrencen om en plads i startopstillingen er mere åben, end mange nok havde forestillet sig.

Transfervinduet er nu lukket i Danmark - Hvordan vil du evaluere det? 

- I antal er der kommet fire spillere ind, mens indtil videre otte spillere er skiftet til andre klubber. Samtidigt er transfervinduet fortsat åbent andre steder i verden, hvilket betyder, at vi stadig kan sælge eller udlåne spillere. Så der er fortsat en masse perspektiver, hvor den, der styrer begivenhederne, altid tager udgangspunkt i sin prioritering; både på kort og langt sigt. Min opgave er at have alle perspektiver in mente, når beslutninger træffes, og det gælder også for hold- og spillerudvikling, akademispillere og salgspotentiale. 

Hvordan skal Issam Jebali og Armin Gigović erstattes, nu hvor de ikke længere er i klubben?

- En trup skal udvikles på flere måder end ved at tilføje spillere. Vi har brug for udvikling af eksisterende spillere, og vi skal blive skarpere i vores spillestil. Jeg oplever, at manges forventninger er, at når en spiller bliver solgt eller forlader OB, så skal hans kompetencer erstattes via rekruttering af en ny spiller. Jeg har højere tanker om vores eksisterende spillertrup, vores daglige drift og vores trænerteam end at overlade det til vores nye spillere at være ansvarlige for vores udvikling. Jeg tror på, at kombinationen af ​​at udvikle vores eksisterende spillere og talenter med færdigheder knyttet til vores spillestil, er det, der øger vores holds styrke. 

I OB’s strategi skriver vi, at Akademiet skal være en rekrutteringsbase, men til trods for dette er der i løbet af vinterpausen ikke rykket spillere fra Akademiet op til førsteholdet?

- Skridtet fra U19 til Superligaen er stort, og vi forsøger at kalibrere vores rekruttering i vintervinduet, så det understøtter den sportslige målsætning om top6, og det betyder, at efterspørgslen stiger på de spillere, der kommer til.

- Samtidigt ser jeg et stort potentiale i Luca Kjerrumgaard og Christian Vestergaard, som vi har udlånt, hvilket betyder, at de er under udvikling til at være fuldt konkurrencedygtige, når de kommer tilbage til OB. Udlån som et mellemtrin fra U19 til førsteholdet ser jeg som et koncept, som OB vil udvikle i de kommende år, da det vil øge antallet af konkurrencedygtige akademispillere i OB. 

Vi solgte også Tobias Augustinus-Jensen til Utrecht. Var han ikke spiller for OB's førstehold? 

- Der er ingen tvivl om, at Tobias er en fremragende U19-spiller. Han har i flere år trænet med førsteholdet, så vi har godt styr på hans kvaliteter. På det nuværende førstehold er der mange unge spillere på den position, Tobias konkurrerer om, og så var vores beslutning at sælge ham i stedet for at stille ham i køen. Jeg ser det som et veludført udviklingsarbejde af klubbens Akademi, når vi kan sælge spillere til klubber i ligaer, der ligger højere rangeret end Danmark. 

Både Naathan Skyttä og Musa Juwara er kommet hertil på lejeaftaler. Hvordan understøtter det strategien? 

- Vi arbejder med mere end ét vindue ad gangen, og det betyder, at vi har en kortsigtet og en langsigtet plan. Når vi henter spillere på lån, er det enten, fordi vi vil undersøge, om spilleren skal tilbydes en længere kontrakt, eller fordi vi har en langsigtet idé for det næste transfervindue, men stadig vil give ilt til de sportslige mål for den indeværende sæson. 

Men hvordan passer det med, at du gav udtryk for, at OB skulle blive en mere sælgende klub? 

- Jeg synes ikke, vi skal se på hver enkelt spiller som en potentiel blockbuster. Vi skal arbejde med udviklingen af ​​spillerne uanset deres rolle og alder, og hvis vi lykkes med det arbejde, tror jeg på, at de spillere med det højeste salgspotentiale også vil stige i værdi takket være deres holdkammerater – så på den måde har alle en rolle i at gøre OB til en mere sælgende klub. 

Der er en række kontrakter, der udløber til sommer, hvordan går det med kontraktforhandlingerne? 

- I nogle tilfælde er de i gang, og i andre tilfælde er de ikke. Hvis de ikke er i gang, kan de påbegyndes, hvis parterne beslutter at gøre det. En forudsætning for at indgå en aftale er, at begge parter ønsker og deler de drømme, der skal jagtes. Hvis betingelserne er til stede, tror jeg, vi kommer til enighed, hvis ikke, går vi videre uden hinandens selskab ind i fremtiden. 

Da chefscouten Adrian von Heine blev introduceret, talte du om en lidt anden måde at arbejde på end tidligere. Er de spillere, der er kommet til, en effekt af ​​det? 

- Både ja og nej. Ja, på den måde, at når spilleren er identificeret, har vi en vurderingsproces i forhold til vores positionsprofiler, som vi arbejdede med i dette vindue. Nej, i den forstand, at Adrian ikke har haft mulighed for at lave grundarbejdet med den grove scouting af muligheder på de stillinger, vi rekrutterede til, fordi han startede, da vinduet åbnede. Min vurdering er, at vi har fået en god start på arbejdet, men den tid vil også give os mulighed for at uddybe og forbedre relevante processer for at sikre den bedst mulige rekruttering. 

Du er med i Bangkok under en del af lejren, hvad er dine indtryk i forhold til dine forventninger? 

- En del af valget af en anderledes destination har været, at spillere og ledere skal udsættes for andre udfordringer, end de stod over for til hverdag på Fyn, og min oplevelse er, at det er sket. Min filosofiske holdning til teambuilding er, at hvis gruppen bliver udsat for en vis usikkerhed, i forhold til hvad den er vant til, skaber gruppen en måde at løse problemerne, der opstår. På det individuelle plan er det min overbevisning, at man vokser med oplevelser, der føjes til det liv, man definerer som hverdag. Min erfaring er, at både spillere og ledere i øjeblikket arbejder et stykke uden for deres komfortzone, hvilket gør os stærkere som gruppe og som individer. 

Hvad tænker du her til sidst om de sidste fem kampe i Grundspillet? 

- Jeg tror, ​​at spillere, ledere og fans sammen skal præstere på et meget højt niveau for at nå målet om top6. Intet kommer af sig selv, og det vil kræve et kæmpe arbejde og en dedikation, der er på et nyt niveau, i forhold til det vi har lavet sammen, i den tid jeg har været i OB. Jeg glæder mig utroligt meget til denne forårssæson. 

Forårets superligakampe skydes allerede i gang søndag den 19. februar kl. 14.00, hvor vi får besøg af Randers FC, og du kan sikre dig billet til opgøret her.