
Aldersblandet træning skal skabe bedre udviklingsmuligheder for vores unge talenter
24.10.2024 07:20
På Akademiet har vi taget hul på et nyt pilotprojekt, som skal matche unge spillere efter biologisk alder, så deres fysiske udvikling får plads til at blomstre på græsplænen og samtidigt skabe et godt læringsmiljø for vores ungdomstrænere.
I OB har vi her til efteråret iværksat et innovativt pilotprojekt, der sigter mod at optimere trænings- og kampbetingelserne for vores unge spillere i årgangene U13, U14 og U15. Her vil vi fokusere på spillernes biologiske alder i stedet for den traditionelle kronologiske inddeling, så vi kan skabe en mere individuel og fair tilgang, som understøtter hver spillers unikke udvikling og præstationsevne på en fodboldbane.
Nyt pilotprojekt giver bedre trænings- og kampbetingelser
Ved at anvende PHV-målemetode (Peak Height Velocity) forsøger vi at skabe en mere retfærdig og udviklingsfokuseret træningsramme, der tager højde for drengenes fysiske udvikling, så de kan konkurrere på lige vilkår i træningssammenhænge.
Manden, der står bag projektet, er ungdomsudviklingschefen på Akademiet, Simon Finsen, som fortæller:
- Vi laver ét træningspas om ugen, hvor vi laver Bio-banding, og det gør vi på årgangene U13, U14 og U15. Så matcher vi drengene efter deres biologiske alder. Normalvis er de matchet på deres kronologiske alder – f.eks. er man født i årgang 2011, så er man U14-spiller. Men her kan vi på baggrund af noget, der hedder PHV-måling, se, hvornår de går i vækst og så matche dem på deres fysiologiske alder. Her snakker vi om deres muskulære udvikling rent fysisk, og fortsætter:
- Man ser oftest nogle drenge, som på en overgang måske er fysisk meget i overskud, og derfor vil de gå ind og vinde deres dueller ret let, fordi de vækster noget tidligere, end nogle andre drenge gør. Omvendt ser man nogle drenge, som er langt væk fra at ramme deres vækstspurt, og derfor har de måske rigtig svært ved at udføre en teknisk færdighed korrekt, fordi den anden spiller er så meget hurtigere eller så meget større på den næste aktion. Det prøver vi på at give dem tid til ved at matche dem på det fysiske.

Kulturændring og spillerudvikling
Denne kulturtilgang i både træning- og kampsituationer er et forsøg på at skabe de bedste forudsætninger for spillerudvikling.
- Det handler om at skabe en kultur, hvor det er en del af hverdagen, at vi matcher spillerne på andet end deres egen årgang, og det er både til kamp og træning. Vi har også nogle drenge med dispensation på baggrund af de her PHV-målinger, så de kan få muligheden for at spille kamp med årgangen yngre, siger Simon og fortsætter:
- Vi bruger det meget konkret i træningen, men det er faktisk også noget, vi har gjort i mange år her i OB - også på kampe. Så den her træning er faktisk med til at skabe en kultur, hvor det er noget, vi gør, fordi vi prøver at se, hvordan vi kan matche spillerne bedst muligt og dermed give dem de bedste betingelser for at udvikle sig mest muligt.

Også et godt læringsmiljø for ungdomstrænerne
Ved at placere trænerne i nye konstellationer har de mulighed for at lære af hinanden, men også få skabt et kendskab på tværs af årgangene. Når de udveksler erfaring og giver hinanden feedback, kan det være med til at skabe et dynamisk og udviklende miljø for ungdomstrænerne.
- Vi skal have de enkelte hold til at præstere bedst muligt. Ved at tage spillerne ud af holdet og f.eks. placere U13-cheftræneren med de ældste spillere, så ser han jo slet ikke de drenge, som han normalvis træner. Men så har han lige pludselig kendskab til dem, fortæller Simon og fortsætter:
- Vores trænere er med hinanden på kryds og tværs. Vi har en U12-træner, som har siddet på bænken med U15, og vi har haft en U13-træner med på U15. Altså det kører på kryds og tværs mellem hinanden - både mellem assistenter og cheftrænere - som jo har deres faste hold. Men vi hjælper hinanden, og på den måde synes jeg, at vi har et fedt miljø for vores trænere. Så der er også et trænerudviklingsperspektiv i det. Trænerne bliver sat sammen – lad os sige, at U15-cheftræneren blev sat sammen med assistenten fra U14 - så når træningen er slut, har de fået til opgave at give hinanden feedback.

Evaluering på projektet og fremtidige perspektiver
Når prøveperioden er ovre i november måned, skal der evalueres på projektet, og der er gode udsigter til at fortsætte med det.
- Det er et pilotprojekt, så det er noget, vi prøver af frem til sidste uge i november. Og så skal vi have en evaluering, hvor vi trænere og ledere snakker sammen. Og jeg tror, at jeg næsten godt kan sige med sikkerhed, at ungdomstrænerne kommer til at træne på kryds og tværs en gang om ugen, og jeg tror også, at vi kommer til at bruge en matchningsdag, hvor vi simpelthen prøver at tænke ud af boksen. Altså hvordan kan vi ramme dem på nogle andre parametre, end vi kan på deres egen årgang?
Der har været seks træninger indtil videre. Næste træning er mandag den 28. oktober.