
Signalværdien i drømmen om den stribede trøje
26.02.2025 13:10
Tidligere OB-førsteholdsspiller, landsholdsspiller og Hall of Fame-medlem, Merete Pedersens karriere var præget af fællesskab, dedikation og ærgerrighed. Nu giver hun tilbage som frivillig træner for vores U14-piger og som fodboldtræner på Hjemly Idrætsefterskole, hvorfor hun er meget glad for, at drømmen om den stribede trøje er tilbage blandt fynske fodboldpiger.
På en kold fredag i februar fortæller Merete Pedersen om sit virke i dansk kvindefodbold, med OB i hjertet, som en nærværende træner og som medlem af Fodboldens Hall of Fame. Merete er med på telefonen fra Hjemly Idrætsefterskole, hvor hun i 19 år har trænet unge kvindelige fodboldspillere, mens hun i sin fritid frivilligt træner U14-pigerne i OB’s kvindeafdeling.
Vi starter, der hvor den professionelle karriere rundes af - med Hall of Fame-optagelsen.
Hall of Fame-medlem
I Fodboldens Hall of Fame, finder man store striber som Lars Høgh og Richard Møller Nielsen – og også Merete Pedersen. For i maj 2024 kom Merete Pedersen i særdeles godt selskab, da hun med en imponerende karriere som begrundelse blev optaget.
For med en professionel fodboldkarriere i både Danmark, udlandet og på kvindelandsholdet med fem slutrunder, et OL, 136 kampe og som den næsthøjeste målscorer for A-landsholdet, er Merete blevet beskrevet som en af de mest afgørende spillere i dansk kvindefodbolds historie.
Merete selv er stadig overvældet over optagelsen, der er en stor ære og anerkendelse af hendes mangeårige dedikation til fodbold:
- Det betyder faktisk virkelig meget. Det gav følelsen af, at der er blevet lavet en sløjfe på min fodboldkarriere. Jeg synes, at det er helt fantastisk, at jeg kan få lov til at sætte det punktum. Det er enormt stort at få den anerkendelse af det, som jeg har brugt stort set hele mit liv på. Det betød virkelig meget for mig. Det er bare et vildt selskab at havne i. En kæmpe ære, siger Merete, for hvem det heller ikke var givet, at anerkendelsen ville falde:
- Det har ikke været nogen nem vej for mig. Jeg har altid skulle arbejde rigtig, rigtig hårdt for det, og det lå ikke i kortene, at jeg ville opnå alle de landskampe, jeg har spillet. Da jeg var ungdomsspiller, var der mange, der havde en holdning til noget, jeg måske manglede. Men jeg har bare altid troet på, at det jeg kunne var noget specielt, siger Merete.
”Det er et fællesskab, og vi kører mod samme mål”

En enorm dedikation
Når vi så skruer tiden helt tilbage, så fik karrieren for alvor fart for Merete Pedersen lige her i OB, hvor Merete også fandt tilbage efter udlandsophold i Tyskland, tre år i Italiensk fodbold og imellem tiden på det danske kvindelandshold.
Her var fællesskabet en hjørnesten i Meretes mange år i den stribede trøje:
- Det har da haft kæmpe betydning for mig alle de år, jeg har haft nede i Ådalen. Alt har ikke været en dans på roser, men det har været et fedt sted at komme. Et fantastisk fællesskab, og de mennesker, som jeg har fået lov at spille på hold med og haft rundt om holdet både trænere, ledere og holdledere – det har været et fantastisk fællesskab, vi har haft der. Så det er noget, jeg altid vil have med mig som noget positivt, og jeg er altid glad, når jeg kommer ned i Ådalen.
- Åen som vi sprang i, da vi blev Danmarksmestre, det er virkelig gode minder. OB har haft en stor betydning for mit liv, og det har altid betydet noget for mig at komme tilbage til OB.
Som spiller udviste Merete en enorm dedikation, ærgerrighed og satte store krav til sig selv og sine holdkammerater om ordentlighed og at kæmpe for det fælles mål.
- Jeg har altid stræbt efter at gøre mit bedste, uanset om jeg har spillet kamp eller trænet. Så ville jeg altid være den bedste. Det var jeg ikke altid, men jeg ville være det. Jeg har en indstilling om hele tiden at blive bedre og fandt hele tiden ting, jeg kunne blive bedre til, og så øvede jeg mig på det og blev god til det.
Igennem sine mange år som fodboldspiller, blev hun derfor en form for leder, en kulturbærer, der var med til at sætte kulturen og gå forrest i OB.
- Jeg stillede store krav til mine holdkammerater også – alle skulle gøre deres bedste og møde op til kamp. Det er et fællesskab, og vi kører mod samme mål. Jeg gik forrest, også når vi skulle lave de sure løb. Det var altid mig, der har løbet. Jeg har aldrig sprunget over, hvor gæret var lavest, fortæller Merete.
En god træningskultur: ordentlighed, fokus og trivsel
Fra ærgerrig fodboldspiller til helhjertet fodboldtræner har Merete fokus på at skabe et aktivt og sundt fællesskab til spillerne, hvor hun sætter rammerne for ordentlighed og respektfuld opførsel med fokus på at se hele mennesket og derigennem understøtte trivslen og udviklingen af pigerne.
- Jeg bruger meget min trænerrolle til at sætte nogle rammer for, hvordan man skal være overfor hinanden. Omkring at man respekterer hinanden, modstanderen og dommeren. Man kan sagtens være rigtig god og stadig opføre sig ordentlig. Jeg vil gerne vinde, når vi spiller, men ikke på bekostning af, at man ikke er ordentlig, siger Merete.
- Jeg synes også, at jeg er god til at se mine spillere, omme bagved. Jeg går rigtig meget op i, hvordan de har det og er nærværende. Jeg har hele mit hjerte med i de piger, jeg træner. Det betyder meget for mig, at de trives, men samtidig kan være fokuserede og få noget ud af træningen. Jeg vil gerne lære dem, hvad der skal til for, at man udvikler sig, og sætte nogle tydelige rammer for en god træningskultur.
Samtidig er den frivillige trænerrolle en måde, hun giver tilbage på uden at skulle udleve egne ambitioner:
- Jeg er fodboldtræner i OB som frivillig. Det er noget, man giver tilbage, for da jeg var barn- og ungdomsspiller, der var det jo også frivillige, der stod der flere gange om ugen og sørgede for, at jeg havde et sted at komme.
- Jeg tror, at det, at jeg er tidligere elitespiller gør, at jeg er noget mere afslappet omkring trænerrollen, selvom jeg går sindssygt meget op i det. På egne vegne har jeg ikke ambitioner om at vise alt muligt eller træne på højeste niveau. Jeg vil gerne have, at pigerne har det godt, trives, udvikler sig og har et sundt fællesskab. Vi gør det for dem.
”Det har en helt enorm signalværdi, at pigerne på Fyn kan drømme om at tage den stribede trøje på”

Den stribede drøm er tilbage blandt fynske pigespillere
I 2023 kom kvindeafdelingen tilbage i OB efter syv års fravær. Det skaber stor glæde hos Merete Pedersen og har i hendes øjne en enorm signalværdi for fynske fodboldpiger, for hvem den stribede drøm og muligheden for at spille i OB og på Nature Energy Park nu er tilbage.
- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det betyder helt vildt meget. Det har en helt enorm signalværdi, at pigerne på Fyn kan drømme om at tage den stribede trøje på. Det gør noget, for det er den største klub på Fyn, dem der spiller i den højeste række, og som spiller på Odense Stadion.
- Så det med, at man nu igen kan drømme om at spille der og blive en af dem, det tror jeg gør ret meget for, at de små piger har nogen at se op til, og at de unge har noget at stræbe efter og kan identificere sig med igen, fortæller Merete Pedersen, der oplever at spillerne på hendes efterskole igen stræber efter at spille på OB’s førstehold.
På et større plan er Merete Pedersen også glad for, at Fyn nu igen er repræsenteret i dansk kvindefodbold, hvor et opgør mod AGF og OB måske klinger anderledes end Lemvig mod Marienlyst.
- Jeg synes, at det er helt vildt vigtigt at have Fyn repræsenteret. Det tror jeg har en stor betydning for fynsk ungdomspigefodbold, at der kommer lidt mere at stræbe efter og se op til, det synes jeg ikke man skal overse vigtigheden af.
Udvikling af kvindefodbold over 30 år
Når Merete tænker tilbage på udviklingen i dansk kvindefodbold, er der sket meget over de sidste 30 år. Her er man gået fra en vis usikkerhed om, hvordan man skulle gøre det rigtigt til at vide præcis, hvordan man skal træne, og hvad der skal til for at følge med klubber i andre lande.
- Der har været en enorm udvikling på, hvordan man skal træne, og hvad der skal til for at kunne være med rent internationalt. Der sker nogle gode ting lige nu, hvor herreholdene får noget ansvar og skal have et kvindehold og bruge noget af deres økonomi på dem. Det er jo økonomien, der gør om man er god eller ej, når der er så få penge i kvindefodbold.
Samtidig oplever Merete et langt større fokus på vigtigheden af udviklingen af spillere og set-up’et i klubberne for at understøtte dette:
- Derfor er det fedt, at der er så mange klubber, som får kvindehold, så det mere handler om udviklingen af spillerne. Der er også fra ungdomsrækkerne fuldstændig faste rammer for, hvordan set-up’et i klubberne skal være, for at man udvikler sig bedst muligt.
- Det er jo kun godt, at det bliver taget mere og mere seriøst – og at de rent faktisk nu får noget for at spille, så de ikke behøver fuldtidsjob ved siden af. Så kan man jo håbe på, at man kan arbejde sig hen imod, at de bliver professionelle på et tidspunkt, fortæller Merete, der ikke er i tvivl om, hvilken forskel det gør.
Meretes egen karriere peakede, mens hun bor i Italien, hvor hun havde mulighed for at være professionel fodboldspiller på fuld tid. Hun skulle derfor ikke længere passe et arbejde ved siden af og komme træt til træning, men kunne hengive alt sin tid til at optimere sin fodboldtræningen og blev derfor endnu hurtigere, teknisk bedre og kunne trække fra på et internationalt plan.
Så hvordan ser fremtiden for dansk kvindefodbold ud i Merete Pedersens øjne?
- Det handler om, at de skal have så gode muligheder som muligt for at blive så gode, som de kan blive. De skal have de optimale forhold. Hvis man går lidt tilbage og slækker, så kommer det til at stå stille, for i udlandet banker de afsted.
- Så det håber jeg, at man kan se i Danmark. Det er jo også godt for klubbernes brand at have kvindefodbold også. Det er jo sindssygt vigtigt. Jeg håber og ønsker for de her spillere, at klubberne ser det, og at de får bedre muligheder, end jeg havde den gang. For det er svært, når man skal 100 andre ting samtidig, afrunder Merete.